ТЕТЯНА МАРКОВА: ПОПИТ НА ПАРКІНГИ СТАБІЛЬНИЙ, АЛЕ НЕ АЖІОТАЖНИЙ

Зростання цін на паркінги у нових ЖК останні роки становить 10-15%. Паркомісце – недешеве задоволення, але при цьому у багатьох ЖК підвищення вартості не тільки не скоротило покупки, а є навіть дефіцит. Більше того, паркінги, як і квартири, починають залучати інвесторів – вони стають інструментом заробітку. Як це працює – КиевVласть дізнавалася у провідних девелоперів ринку.

Тетяна Маркова, директор Департаменту продажу та маркетингу ПАТ «ХК Київміськбуд».

ТЕТЯНА МАРКОВА: ПОПИТ НА ПАРКІНГИ СТАБІЛЬНИЙ, АЛЕ НЕ АЖІОТАЖНИЙ

– У 2021 ряд девелоперів відзначали підвищений інтерес покупців до паркінгів. Чи спостерігали ви зростання попиту та угод у своїх ЖК?

Попит на паркінги досить стабільний, але назвати його ажіотажним не можна. 20% наших клієнтів купують паркінг разом із квартирою, 30-40% покупців купують машиномісце протягом будівництва, вільні паркінги, що залишилися, продаються з часом, іноді кілька років. Причина в цілому зрозуміла, ціна паркінгів досить висока, оскільки висока собівартість. Це і монолітні роботи, комунікації, потужні стіни опори, входження у землю, геологія ділянки. Собівартість квадратного метра паркінгу дорівнює собівартості квадратного метра житла, а це не завжди по кишені покупцю.

І ще важливий момент, мати квартиру та паркінг в одному будинку – це зручно, але власний паркінг при перепродажі квартири не завжди є пріоритетом. Наприклад, якщо покупець не має машини і не планує мати надалі, то реалізувати потім окремо паркінг у будинку, де немає квартири, буває складно. Тому можна скільки завгодно порушувати тему, що забудовники не будують паркінги та вулиці забиті машинами, але якщо розібратися, то проблема глибша і значно ширша.

  1. Також, за спостереженнями девелоперів, паркінги стають цікавим інструментом інвестування – як для покупки для продажу, так і для подальшої здачі в оренду. Ваша думка про перспективу паркінгу як інвестиції?

Інвестувати в паркінги для подальшої здачі в оренду дійсно вигідно, особливо в Києві, але не багато хто це ще зрозумів. Наприклад, у нас є «пакетні» покупці, які на старті продажів купують відразу, скажімо, 10 машиномісць, і надалі здають їх. Найчастіше це люди з хорошим досвідом у нерухомості, які розуміються на цінах і попиті і використовують пасивний заробіток, не докладаючи особливих зусиль. У паркінгу, на відміну від квартири, не потрібно робити ремонт, як тільки об’єкт введено, ви вже можете отримувати прибуток 3-5 тисяч гривень з одного машиномісця або перепродати його дорожче, якщо в цьому будинку спостерігається дефіцит місць у паркінгу.

Окремо хочу зазначити, що у Київміськбуді розуміють, що часто на рішення купити паркінг впливає досить висока ціна, тому своїм клієнтам, які хочуть, але не готові купити паркінг одразу, ми пропонуємо покупку на виплат, 10% перший внесок, решту платежів розподіляємо на рік і тоді людині легше придбати місце для своєї машини.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ПОПИТ НА ПАРКІНГИ СТАБІЛЬНИЙ, АЛЕ НЕ АЖІОТАЖНИЙ

  1. Чи спостерігалося зростання цін на паркінги у 2021 році? Якою була динаміка?

Так, вартість зростала на всю нерухомість, у тому числі і на паркінг. 60% вартості нерухомості становить вартість будматеріалів. Плюс до цього протягом року в чотири рази подорожчали електроенергія та газ для підприємств, витрати на них також займають значну частину. Висока інфляція не оминула українську гривню і зробила свій внесок. Всі ці фактори і сприяли зростанню цін на нерухомість.

Більше думок читайте у матеріалі: Доходное место: паркоместа в столичных ЖК могут приносить инвесторам до 11% годовых