ТЕТЯНА МАРКОВА: ДОПОКИ ТРИВАЄ ВІЙНА, НАША ГОЛОВНА МЕТА ДОБУДУВАТИ ВСЕ РОЗПОЧАТЕ

Видання про житлову та комерційну нерухомість для професіоналів ринку Property Times  дізнавалось, як оцінюють перспективи ринку первинної нерухомості київські девелопери, чи очікують вони на відновлення попиту й коли, і чи зможе програма єОселя пожвавити ринок.

ТЕТЯНА МАРКОВА: ДОПОКИ ТРИВАЄ ВІЙНА, НАША ГОЛОВНА МЕТА ДОБУДУВАТИ ВСЕ РОЗПОЧАТЕ

Тетяна Маркова, директор Департаменту продажу та маркетингу ПрАТ “ХК “Київміськбуд” 

  1. Як ви оцінюєте перспективи ринку первинної нерухомості Києва й передмістя до кінця цього року?

Оцінюємо стримано оптимістично. Продажі невеликі, але є і вони вже показують певну стабільність. Акцент зараз на об’єкти високої готовності і паркінги. Між тим, покупці не перестають цікавитися і будинками, які на початковому етапі будівництва. Переважно, якщо у таких будинках є квартири невеликих площ і будівництво такого об’єкту вже відновлено. Це свідчить про відкладений інвестиційний попит, який неодмінно «вибухне», як тільки закінчиться війна і ситуація в країні стабілізується.

  1. Чи очікуєте ви відновлення попиту? На яку групу покупців ви розраховуєте (системні інвестори, покупка задля оренди, покупка задля покращення житлових умов, переїзд з інших регіонів тощо)?

Звичайно, як і всі девелопери, ми очікуємо на відновлення попиту. Забезпечення українців житлом у 2-3 рази менше від середнього для громадян країн ЄС. У той же час у «Київміськбуді» тільки нових проектів розроблено на 500 тис. квадратних метрів нерухомості. Звичайно, допоки триває війна, наша головна мета добудувати все розпочате, але також ми думаємо про і перспективи майбутнього.

«Київміськбуд» будує доступне житло, наші головні покупці це люди, які купують квартири для себе. Відсоток інвестиційних угод незначний. Тому купівля нашої нерухомості для покращення житлових умов і надалі буде переважати всі інші угоди. В столиці легше знайти роботу, ніж у регіонах, тому частина людей зі сходу і півдня України у пошуках безпеки і власної задіяності, буде переїжджати до Києва і купуватиме житло для себе.

  1. Чи здатна програма єОселя суттєво пожвавити ринок?

Програма єОселя суттєво може пожвавити лише ринок вторинного житла, вона не розрахована на первинний ринок і це потрібно змінювати. Адже будівництво – локомотив економіки, а потреба зараз у житлі ще більша, ніж була до війни. Дуже добре, що урядом зроблено крок на покращення добробуту саме військових, правоохоронців, лікарі і вчителів – десятиліттями люди цих професій маючи невисокі зарплати, про власні квартири могли лише мріяти. Добре, що планується розширення категорій учасників програми, але потрібно розширити і рамки самої іпотеки. Якщо взяти проекти «Київміськбуду», то на момент готовності будинків на 70-80% у нас, як правило, вже продано все. Невеликих квартир немає вже на стадії 50% готовності. Нам часто просто немає що запропонували потенційному учаснику іпотеки. Щоб програма єОселя могла дати поштовх розвитку первинного ринку нерухомості, вимоги до забудовників і готовності житла мають бути переглянуті.

Думки інших експертів ринку нерухомості можна дізнатися за посиланням: Ринок новобудов: обережний оптимізм