ТЕТЯНА МАРКОВА: ВИРІШАЛЬНИМ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ПОПИТУ НА РИНКУ НЕРУХОМОСТІ Є ФАКТОР ВІЙНИ

Property Times провів опитування столичних забудовників щодо зміни попиту на ринку первинної нерухомості на початку другого півріччя 2023 року, та дізнався, чого очікувати до кінця року.

Тетяна Маркова, директорка Департаменту продажу та маркетингу ПрАТ “ХК ‘Київміськбуд’. ТЕТЯНА МАРКОВА: ВИРІШАЛЬНИМ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ПОПИТУ НА РИНКУ НЕРУХОМОСТІ Є ФАКТОР ВІЙНИ

  • Як ви можете охарактеризувати попит на ринку первинної нерухомості столичного регіону на початку другого півріччя 2023 р.? 

“Пацієнт швидше мертвий, ніж живий”. Попитом це назвати не можна, укладаються поодинокі угоди, є запити по пільговим міським програмам 50 на 50 та 70 на 30, є запит по програмі єОселя, є запит на готові квартири, але це ні в яке порівняння не йде з попитом, який був до 24 лютого 2022 року.

  • Назвіть основні драйвери ринку й основні стримуючі фактори.

Дещо оживила попит на нерухомість програма єОселя та міські пільгові програми, але, знову ж таки, це окремі категорії людей, які проходять по цим програмам, масового пожвавлення попиту на нерухомість немає. Та й звідки йому взятися, коли по кілька разів на добу лунає сирена, а подекуди рештки збитих ракет і безпілотників нівечать будинки і вбивають людей. Поки триває велика війна, ринок нерухомості перебуватиме “в коматозі”, це зрозуміло.

  • Як змінювалися уподобання та критерії вибору нерухомості (порівняно з періодом до початку повномасштабного вторгнення, порівняно з 2022 роком від початку повномасштабного вторгнення)?  Які критерії станом на червень-липень 2023 р. є пріоритетними? 

Люди здебільшого цікавляться паркінгами, підвальними приміщеннями, акцент у запитах на квартири змістився на нижні поверхи, хоча, зазвичай, домінував запит на високі поверхи з краєвидом. Також відзначу, що в пріоритеті готові квартири і квартири у об’єктах високої готовності. Інвестувати у “котлован” зараз майже ніхто не ризикує. Важливим фактором для вибору нерухомості тепер є відсутність поруч з об’єктом ТЕЦ або інших об’єктів критичної інфраструктури, люди, налякані війною, обирають будинки, у яких обов’язково є підземний паркінг, або поруч справжнє укриття.

  • За вашими прогнозами, як змінюватиметься попит на первинну нерухомість до кінця 2023 р.

Звичайно, всі ми поволі звикаємо жити в умовах воєнного стану, чим далі від столиці будуть бойові дії, тим активнішим ставатиме попит на нерухомість. Адже є потреба у житлі у вимушених переселенців, є відкладений попит людей, які планували таку покупку до великого вторгнення, є зацікавленість інвесторів, є здорожчання будівництва та будматеріалів, що позначається на ціні нерухомості. Тобто, вирішальним для відновлення попиту на первинному ринку нерухомості є фактор війни. Ми всі дуже хочемо, щоб Україна перемогла, щоб ЗСУ вигнали окупантів з усіх куточків нашої країни, далі – все добудуємо і відновимо.

Більше думок експертів ринку нерухомості читайте у матеріалі: Ринок первинки столичного регіону: покупець повертається, але має певні вимоги