У КНУБА ПРОЙШОВ ПЕРШИЙ ФОРУМ РОБОТОДАВЦІВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

Політика у сфері вдосконалення підготовки кадрів для будівельної галузі повинна включати переорієнтацію ринку освітніх послуг на потреби роботодавців та підготовку спеціалістів за професіями, яких потребує ринок праці. Про це йшлося на Першому форумі роботодавців будівельної галузі, організованому Київським Національним університетом будівництва і архітектури.

На думку учасників форму, будівельний ринок вкрай потребує кваліфікованих фахівців, але в той же час, будівельні компанії не охоче беруть на практику саме студентів. За словами проректора КНУБА Віталія Плоского, головна мета заходу – знайти системне взаєморозуміння між роботодавцями і освітніми профільними закладами, і налагодити тісну співпрацю.

У КНУБА ПРОЙШОВ ПЕРШИЙ ФОРУМ РОБОТОДАВЦІВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

 

«Необхідно налагодити та впровадити ефективний механізм взаємодії навчальних закладів та роботодавців. А також переглянути напрямки та спеціальності, за якими готуються фахівців, розширити практику підготовки кадрів на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця та стажування безпосередньо на робочих місцях», – зазначив Віталій Плоский.

Проблеми з кадрами в будівельній галузі сьогодні характерні не тільки для випускників ВУЗів, але і для випускників коледжів, технікумів та професійно-технічних училищ. Зникає система підготовки кадрів середньої ланки, не вистачає майстрів, виконробів, а вони – найбільш затребувані кадри на будівництві, підкреслює радник голови правління ПАТ «ХК «Київміськбуд»  Дмитро Гуленко.   

У КНУБА ПРОЙШОВ ПЕРШИЙ ФОРУМ РОБОТОДАВЦІВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ 

 

«Сьогодні не вистачає таких спеціалістів, як муляр, в’язальники арматури, бетонярі. Якщо сьогодні столярних робіт немає, то є потреба ц фахівцях, які встановлюють вікна. Оці спеціальності, звичайно, потрібні сьогодні», – говорить Дмитро Гуленко і додає, що на будівництві завжди є робота.

«На будмайданчику завжди є робота, завжди ти при справі, і бачиш результати своє праці. Свій перший будинок я зводив, коли прийшов ще після закінчення технікуму. І коли там буваю, завжди кажу: це я будував, це мій перший будинок. Я пишаюсь цим», – говорить Дмитро Гуленко.  

Задача навчальних закладів поєднати освіту, виробництво та науку. В КНУБА створили бюро з працевлаштування і взаємодії з роботодавцями. Укладаючи угоди з багатьма компаніями, нині хочуть поглибити співпрацю, аби чітко розуміти їхні вимоги і реалізувати їх під час навчання студентів.

У КНУБА ПРОЙШОВ ПЕРШИЙ ФОРУМ РОБОТОДАВЦІВ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

«Відродження країни завжди починається з відродження економки, і з будівництва. Будівельна галузь дає роботу і одночасно залучає до процесу зведення споруд декілька інших галузей. І промисловість, і електроніка, і інше, бо побудував будинок, офіс, центр, його потрібно облаштувати обладнанням і всім необхідним», – говорить ректор КНУБА Петро Куліков.

    Учасники сподіваються, що Перший Всеукраїнський форум роботодавців будівельної галузі дасть старт добрій традицію взаємодії закладів освіти і будівельних компаній заради підготовки висококласних фахівців.