ВАСИЛЬ ОЛІЙНИК РОЗПОВІВ НА КОМІСІЇ КМДА ПРО ПЛАНИ ДОБУДОВИ ОБ’ЄКТІВ КИЇВМІСЬКБУД

Президент ПрАТ «ХК «Київміськбуд» Василь Олійник був запрошений та виступив на Комісії щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних із діяльністю «Київміськбуд».

Очільник Холдингової компанії повідомив присутніх, що за час від його призначення, вдалось оглянути всі будівельні адреси, яких у Компанії наразі 25 (загальний склад понад 120 будинків), а також проаналізувати стан справ та спільно з командою визначити напрямки, за якими планує рухатися, щоб стабілізувати «Київміськбуд».

«Були проведені фізичні обміри всіх обсягів робіт, що дає можливість планування. Перед нами стоять завдання-виклики, серед яких пріоритетним є пошук джерел фінансування. Відповідно, до того, коли і у якому обсязі компанія матиме кошти для продовження будівництва, буде сформований план і залежатимуть терміни добудови об’єктів», — сказав Василь Олійник та додав, що вся команда свідома складності завдання, але оскільки  Компанія має зобов’язання перед інвесторами, по мірі фінансових можливостей, всі об’єкти поступово мають бути добудовані і введені в експлуатацію.

фото - КМДА
фото: КМДА

Також Василь Олійник розповів, що вже проведено 8 зустрічей з представниками ініціативних груп інвесторів від об’єктів та активістами, та акцентував присутніх, що надалі робочі наради будуть проведені з представниками абсолютно всіх ЖК.

Особливу увагу під час виступу Василь Олійник присвятив фінансовому стану Київміськбуд, зауваживши, що він досить складний.

«Падіння продажів спостерігається на всьому ринку, а у нашому випадку ще й додались репутаційні втрати компанії через зупинку робіт на об’єктах, — сказав Василь Олійник. — Будівництво напряму залежить від фінансування, немає продажів – немає можливості будувати. Але в той же час є обов’язкові платежі – як то плата за оренду земельних ділянок, зарплата співробітників, оплата комунальних послуг, електроосвітлення будмайданчиків і охорона. Угод купівлі вкрай мало, сьогоднішніх продажів вистачає лише на стабілізаційні витрати, які в середньому становлять до 10 млн грн в місяць.  Тож реальний план стабілізації Київміськбуду залежатиме від обсягу коштів, які ми зможемо залучити».

Василь Олійник розповів, що керівництво «Київміськбуд» розглядає кілька варіантів джерел фінансування, як то співпраця з комунальним підприємством «Житло-інвест», яке може придбати певну кількість квартир під програму «Оренда з викупом». Що може дати прибуток у 500 тис грн. Також місту запропоновано викуп готових дитсадків, які знаходяться на балансі Київміськбуд.  Це допоможе залучити ще 200-300 млн грн на добудову об’єктів. 

«Але залученої суми — 700-800 млн грн — вистачить лише для перезапуску декількох майданчиків. Для повноцінного запуску будівництва на всіх об’єктах потрібно біля 2 млрд грн на рік, загалом, як і озвучувалось раніше, біля 4 млрд грн на 2024-25 роки. 

Наразі фахівці Київміськбуду ведуть перемовини з банками щодо кредитування під державні гарантії й заставне майно та шукають інші шляхи залучення фінансування.

«Ключовим може стати збільшення статутного капіталу Київміськбуду, якщо депутати Київради це питання підтримають, що стало би реальною допомогою зараз, — зауважив очільник «Київміськбуду».

ВАСИЛЬ ОЛІЙНИК РОЗПОВІВ НА КОМІСІЇ КМДА ПРО ПЛАНИ ДОБУДОВИ ОБ’ЄКТІВ КИЇВМІСЬКБУД
фото: КМДА

Василь Олійник додав, що за результатами проведеного аудиту, аудиторською компанією, яка входить до так званої «Великої четвірки» – ТОВ «Ернст енд Янг» — для стабілізації Компанії надано три сценарії — консервативний, базовий та оптимістичний. Всі три сценарії базуються на термінах закінчення війни. Своєю чергою, Тимчасова контрольна комісія Київської міської ради визначила сумарний збиток, пов’язаний з добудовою проєктів Укрбуд, у сумі 2,28 млрд грн.

«Ми готові шукати кошти всюди, щоб мати можливість запустити роботу на об’єктах. Я готовий активно співпрацювати з містом, з Комісією, з ініціативними групами від інвесторів, нам треба зрушити ситуацію, яка сьогодні виглядає патовою. Квартир не купують і розстрочки не сплачують, тому що Київміськбуд не будує, Київміськбуд не будує, тому що не купують і не сплачують розстрочки, а відтак не має за що будувати, — зауважив Василь Олійник.

Окремо новий голова «Київміськбуду» повідомив присутніх що ведеться конструктивний діалог з генпідрядними організаціями щодо робіт на всіх комплексах. Є готовність виконавців приступити до будівництва  практично на всіх об’єктах.

«При цьому є й розуміння, що можливості «Київміськбуду» обмежені. Тому ми визначаємо черговість, розбиваємо вихід на об’єкти на етапи — 5 об’єктів, далі ще 5 об’єктів і так далі. З генпідрядними організаціями ми знаходимося у постійному діалозі, є підтверджена готовність кожної з компаній забезпечити будівництво на об’єктах за умови фінансування і реструктуризації сформованих боргових зобов’язань. Моя репутація і репутація членів команди дають свої результати, але ключовим залишається питання фінансування», — сказав Василь Олійник.

ВАСИЛЬ ОЛІЙНИК РОЗПОВІВ НА КОМІСІЇ КМДА ПРО ПЛАНИ ДОБУДОВИ ОБ’ЄКТІВ КИЇВМІСЬКБУД
фото: КМДА

Також президент «Київміськбуду» розповів , що ведуться перемовини з постачальниками послуг міста Києва стосовно виконання технічних умов по всіх об’єктах забудовника, оскільки прибудинкові та позамайданчикові інженерні мережі мають значне відставання  по факту виконання обсягів робіт відносно спорудження капітальної частини житлових комплексів.

«Будівництво мереж і підключення їх до будинків — дороговартісне і довготривале у часі. Для того, щоб новий будинок підключили до опалення і водопостачання, Компанії потрібно виконати технічні умови в обсязі прибудинкових мереж та навантажень. Особливо обтяжливими для нас є навантаження поза майданчикових робіт, включених в технічні умови. Опрацьовуємо можливість домовленостей виконати технічні умови з відстрочкою, через Гарантійні листи забудовника, щоб підключити вже введені будинки до мереж. Бо для того, щоб виконати технічні умови також потрібні кошти», — зауважив Василь Олійник. 

Наостанок, Голова правління «Київміськбуд» запевнив присутніх, що готовий  зустрічатися з представниками Комісії скільки буде потрібно, інформувати про поточний стан справ та тенденції.

«Якщо робота Комісії досягне поставленої мети —  допоможе стабілізувати компанію, вам дякуватимуть не лише тисячі інвесторів, а й увесь первинний ринок нерухомості, на якому так само позначилась ситуація з Київміськбудом, — сказав Василь Олійник і додав, що команда докладає зусиль для пошуку оптимальних рішень  і  сценаріїв розвитку подій може бути кілька.