ВАСИЛЬ ДУДУРИЧ: ІСТОРИЧНА ЧАСТИНА МАЄ БУТИ ПІШОХІДНОЮ ТА ДОСТУПНОЮ

Департамент містобудування та архітектури КМДА обіцяє до липня розробити проект архітектурного зонування Києва

Депутати Київради звернулися до Департаменту Київської міської державної адміністрації з питань містобудування та архітектури з вимогою до першого липня 2016 року розробити проект архітектурного зонування м. Києва. На цей процес в бюджеті міста передбачено 5 млн грн. Зонування розроблять лише для центральної частини міста. У Департаменті пояснили, для розробки такого проекту для всього міста цієї суми замало.

 Віце-президент ПАТ «ХК «Київміськбуд» з питань землевідведення та проектних робіт Василь Дудурич вважає, що це питання давно на часі, однак застерігає від  необдуманих архітектурних новацій.

«Столиця має розвиватися та відповідати умовам нового часу, але історична частина повинна бути пішохідною та доступною, відновлюватися та реконструюватися, при цьому залишатися практично незмінною. Під час будівництва у центрі обов’язково потрібно враховувати, чи підходить новобудова під уже сформований архітектурний ансамбль», – говорить він. 

ВАСИЛЬ ДУДУРИЧ: ІСТОРИЧНА ЧАСТИНА МАЄ БУТИ ПІШОХІДНОЮ ТА ДОСТУПНОЮ

Основні тенденції архітектурних змін, продиктовані сьогоденням і узгоджені з громадськістю, відображають у генеральному плані міста. Водночас, вважає Василь Дудурич, цікавими є і проекти, які передбачають поєднання сучасних споруд з історичною частиною міста. Якщо архітектор зможе довести доцільність свого об’єкта, який підкреслить навколишню забудову в історичній частині міста, і це буде позитивно сприйнято громадськістю, такий проект має право на життя.

«Наприклад, готель Hayatt гармонійно доповнює навколишню архітектуру та відбиває на своєму тлі Софійський собор. Кожне місто має підходити до цього через діалог й обговорення. Це не завжди просто – згадаймо історію Ейфелевої вежі, яку спочатку відчайдушно критикували, а згодом вона стала візитівкою Парижа», – зауважує він.

 На думку Василя Дудурича, Києву личитимуть оригінальні, навіть і «божевільні» архітектурні проекти на кшталт “танцюючого дому” у Празі або шедеврів Гауді у Барселоні.

«Поки що цьому перешкоджає економічна ситуація у країні – мало хто погодиться зараз будувати унікальні будинки, які б не тягнули за собою функціонал і чисто комерційну складову», – підкреслив він і додав, що у «Київміськбуді» сподіваються, що слідом за стабілізацією економічної ситуації в Україну підуть інвестиції та настане час, у тому числі і для грандіозних проектів, ідеї яких давно виношують у компанії.