ПИТАННЯ ПРОДОВЖЕННЯ БУДІВНИЦТВА ЖК «ЧАРІВНЕ МІСТО» ЗАЛЕЖИТЬ ВІД РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

У зв’язку з численними зверненнями інвесторів ЖК «Чарівне місто», який був переданий для завершення від корпорації «Укрбуд» до ПрАТ «ХК «Київміськбуд», повідомляємо наступне.

Наразі будівельні роботи на об’єкті продовжуються. Але питання подальшого будівництва залежить від рішення Верховного суду, який 25.02.2021 р. розгляне скаргу Офісу генерального прокурора на Постанову Північного апеляційного господарського суду від 24.11.2020 р., якою визнано договір про будівництво комплексу дійсним та повністю відмовлено у задоволенні позову, поданого ще у 2017 р. заступником Генерального прокурора – головним військовим прокурором до попереднього забудовника.

Апеляційною інстанцією було враховано права та інтереси інвесторів будівництва, які очікують отримати власне житло. Суд взяв до уваги те, що у разі визнання договору про будівництво недійсним, Додатковий договір до Договору про будівництво житлового комплексу по вул. Бориспільська, 18 у Дарницькому районі м. Києва також втратить свою силу, що приведе до зупинення будівельних робіт. Адже права та обов’язки ПрАТ «ХК «Київміськбуд» на добудову житлового комплексу припиняться та гарантувати  отримання квартир як інвесторами так і військовослужбовцями Холдингова компанія не зможе з причин, які від нього не залежать.

Також недійсність Договору про будівництво житлового комплексу потягне за собою взагалі відсутність права на отримання інвесторами (довірителями ТОВ «Фінансова компанія «Житло-капітал») оплачених ними об’єктів нерухомості. 

Ані прокуратура, ані держава, у разі задоволення позову Верховним судом, не  гарантують інвесторам повернення сплачених грошових коштів, оскільки залучені фінанси було спрямовано на здійснення цього будівництва – оплату будівельних робіт та закупівлю матеріалів. Жодних механізмів з компенсації чи добудови об’єкту наразі не існує, а мотиви таких дій прокуратури на сьогоднішній день невідомі.

Нагадаємо, 12 грудня 2019 р. Президент України Володимир Зеленський в ефірі програми «Право на владу» заявив, що недобудовану нерухомість компанії «Укрбуд», гроші в яку вклали 13 тисяч осіб, завершить «Київміськбуд».

17 червня 2020 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову №772-р «Про заходи щодо розв’язання проблем інвесторів житлових комплексів, будівництво яких здійснювалося підприємствами — учасниками державної будівельної корпорації «Укрбуд».